Vandring runt Gräftåvallen

Fjällvandring i Gräftåvallen - en del av Bydalsfjällen Fotograf Marie Birkl

Östfjällets topp

Lockas du av en topptur och vill utanför den markerade vandringsleden är Östfjällets topp ett perfekt alternativ. Från Fjällgården följer du skylten sommarled mot fjället som sedan viker av mot slalombacken. Uppe vid vändhjulet kan du följa den markerade sommarleden mot Tväråstugan. Om du vill fortsätta mot toppen viker du av till höger om Tväråstugan och går på kammen tills du kommer upp till toppröset.
När du skall ner kan du enkelt kryssa dig ner mot vändhjulet igen.
En topptur som är lättgånget med delvis ledmarkering. Härlig utsikt från toppen.
Ca 10 km och det tar ca 4 timmar.

Vattenfallet på fjället

En lagom tur för de små. Från Fjällgården följer du samma led som till Östfjället. Efter ca 2 km finns en skylt ”fallen” på höger sida. Följ leden och om du stannar upp kan du höra vattnets porlande.
Vid vattenfallet går det bra att äta sin medhavda matsäck och samtidigt njuta av den härliga utsikten. Den som törs kan även svalka sig i de små laguner som finns mellan fallen.
Lättillgänglig tur för alla åldrar med mysigt mål att se fram emot.
Ca 4 km och det tar ca 1-3 timmar

Storgräftåns Fäbodvall

Här finns några stigar som är perfekta för de mindre att vandra och samtidigt upptäcka spännande saker, du kan bl a lyssna på hur vilda djur låter. Om du tar med dig ditt metspö kan du pröva fiskelyckan efter fiskestigen.

Det finns ett flertal vindskydd med grillmöjligheter. Var försiktig med elden om du grillar.

Alla stigar utgår från fäbodvallen i en slinga så du slutligen kommer till fäbodvallen igen.

Storgräftåns naturstig

Den börjar och slutar vid grillplatsen på Storgräftåns fäbodvall. Stigen är 1,9 km lång och innehåller 10 skyltar med information om några av de djur som finns i skogarna här i trakten.
Du kan också lyssna på hur några av djuren låter. Titta på väggen till övre vindskyddet, ovanför Gräftån vid fäbodvallens östra sida. Följ instruktionerna på ljudtrissan.
På naturstigens webbplats www.naturstigen.se finns ett frågespel där du kan testa dina kunskaper och lära dig mer.

Det finns även Gräftåtrollets fiskestig och naturstig som är på ca 1 km vardera