<-- Sommar // Aktivera vid sommar -->

Utflyktsmål i Gräftåvallen

Fjällen är otroligt vacker med varierande natur men det kan vara kul att uppleva och upptäcka andra spännande omgivningar i vår närhet. Nedan har vi tipsat om några utflyktsmål.

Dörrsån – Bäverspaning

Ca 5 km från Gräftåvallen mot Myrviken passerar du Dörrsån. Skylt finns vid vägen. På höger sida finns bord och bänkar och möjlighet att grilla intill ån. Om turen är framme kan du få syn på bäver. De har sitt tillhåll i närheten och det finns ett flertal träd som är fällda av bävern i området. Du ser garanterat spåren efter dem!

Hovde Fäbod

En stilla oas i vardagen, där tiden nästan stått stilla.

Mitt emot Dromskåran och med en sagolik utsikt ligger Hovde fäbod. Rötterna går ända tillbaka till 1600-talet.
På fäbodvallen finns ladugård, två fäbodstugor, kokhus, källare och en lada.

Ta med matsäck, njut av tystnaden och fantisera om fäbodlivet. Föreställ dig koskällor och fäbodtöserernas röster när de ropar hem djuren till kvällsmjölkning.

Fäbodvall i Storgräftåvallen

Storgräftåvallen är en gammal fäbodvall. Det är många årsedan kor och getter betade i skogarna runt fäbodvallen. Det finns fortfarande några små grå hus kvar, och källargropar och husgrunder som berättar om gångna tider.

På fäbodvallen finns en grillplats med bord och bänkar. Njut av tystnaden och fantisera om fäbodlivet. Föreställ dig koskällor och fäbodtösernas röster när de ropar hem djuren för kvällsmjölkning.

På Fäbodvallen finns markerade stigar som är lämplig för de mindre, Gräftåtrollets naturstig och fiskestig samt en naturstig som är lite längre. Stigarna startar vid vindskyddet till vänster inne på fäbodvallen. Ett spännade äventyr där de kan svara på frågor och försöka fånga bäcköringen. För barnen krävs inget fiskekort.

Gå eller kör bil till Storgräftåvallen. Sväng vänster, efter ca 200 m finns parkeringsplats intill fäbodvallen, vid skylt ”Grillplats Storgräftåvallen”.
Ca 4 km från Gräftåvallen mot Storgräftån

 

 

Kusbölehelvetet – en trolsk plats.

Kör vägen från Gräftåvallen mot Myrviken. Efter 15 km passerar du den lilla byn Kusböle. Efter ytterligare 1 km finns en större skogsbilsväg till höger, skyltad med Kusbölehelvetet. Följ vägen och håll hela tiden ögonen på skyltarna så kommer du snart till en parkeringsplats på vänster sida av vägen. Där lämnar du bilen och följer stigen fram till Kusbölehelvetet, en kort och lättsam promenad på ett par hundra meter. ”Helvetet” är en mycket brant och djup kanjon, liksom en flera hundra meter lång spricka i breggrunden. I sprickdalens botten rinner en bäck som rätt vad det är försvinne runder marken. Om du vill gå ner i sprickans botten så följ kanten österut. Efter några hundra meter planar sprickdalen ut och du kan klättra ner. Om man är observant ser du den lilla unika rödingen som förmodlingen är en kvarleva från istiden.

I de branta sluttningarna brukar korpar och rovfåglar bygga sina bon och på försommaren kan du höra hur de kallar på sina ungar med gälla skrik.

Ett långt fångstgropssystem med mer än 250 gropar ansluter till sprickdalen mot väster. Strax väster om ”helvetet” finns en grotta som har bildats genom rörelser i berggrunden. Kusbölehelvetet är en trolsk plats. Det är lätt att fantasin skenar iväg och man tycker sig se alla möjliga väsen nere i sprickdalen. Men var försiktig!

Ta gärna med dig fika, det finns bord, bänkar och eldplats för korvgrillning.

Ca 17 km från Gräftåvallen till Kusbölehelvetet. Vägavgift, information finns vid början av vägen.