Fjällvandra med barn

Fjällvandring i Gräftåvallen - en del av Bydalsfjällen Fotograf Marie Birkl

Där bilvägen tar slut tar fjället vid, när du har parkerat bilen och tagit på dig ryggsäcken är du endast 10 minuter bort från kalfjäll

Lättillgängliga och barnvänliga fjäll hittar du i Gräftåvallen. Det är enkelt att strosa runt på fjället eller följa markerade leder och njuta av tystnaden, känna lugnet och stillheten, det finns gott om utrymme för hela familjen. För självklart ska familjens yngsta deltagare följa med och uppleva oändliga vidder, dricka det klara fjällvattnet och leka fritt på kalfjället.
Det blir härliga minnen att bära med sig.
Men tänk på att vi befinner oss i renbetesland. Om du ser ren så betrakta dem på avstånd  och har du hund med dig ska hunden alltid vara kopplad

TIPS FÖR MINNESVÄRD VANDRING

– Matsäck med barnens favoriter som sköljs ner med friskt fjällvatten som hämtas direkt från fjällbäcken är en höjdare och barnen orkar mera.
– Pausa med jämna mellanrum och ge benen en återhämtning. En vilopaus på rygg i mossan och titta på molnen som rör sig eller sitta på en sten och titta så lång bort det bara går är rogivande och ger ny energi.
-Bestäm ett mål, vi föreslår en vandring till vattenfallet på fjället, en lagom och lättillgänglig tur för de mindre. Om vädret tillåter och för den som vågar är det härligt att plaska omkring i de små laguner som bildas mellan fallen.

TRE TOPPAR

Att bestiga en topp är mäktigt och utsikten en fin dag är enastående. Vi har valt ut tre toppar i vårt område som alla är lättillgängliga och de flesta klarar av dem i egen takt. Genom att ta en selfie vid toppröset på Västfjället, Drommen och Ösfjället har du klarat utmaningen och är väl värd att köpa tygmärket Tre Toppar.
I upplevelseguiden finns beskrivning och fler förslag på turer

BOENDE

Om du vill utforska fjället i flera dagar finns
stugor att hyra från 5-10 bäddar, samtliga utrustade med självhushåll, ligger enskilda från varandra.
Camping för husbil/husvagn med serviceanläggning

BOKA BOENDE
Ring 0643-52012

HITTA TILL OSS

Från Östersund Kör mot Frösön,sväng av bron mot Vallsundet. Sväng vänster över Vallsundsbron, sedan höger mot Orrviken. Fortsätt mot Sanne, sväng höger och kör över Sannsundsbron mot Oviken/Myrviken. Fortsätt rakt fram mot Gräftåvallen. Alternativ att köra mot Brunflo, sväng höger i rondellen väg 45 mot Mora. Efter c:a 20 km efter Fåker ta höger mot Oviken/Myrviken. Över Sannsundsbron genom Oviken, vidare mot Myrviken. Fortsätt rakt fram mot Gräftåvallen.
Från Sundsvall Kör väg E 14 mot Östersund. 18 km innan Östersund vid Brunflo, ta vänster i rondellen väg 45 mot Mora. Efter c:a 20 km efter Fåker ta höger mot Oviken/Myrviken. Över Sannsundsbron genom Oviken, vidare mot Myrviken. Fortsätt rakt fram mot Gräftåvallen. Från Svenstavik Kör väg 321 mot Mattmar. Sväng vänster i Myrviken mot Gräftåvallen